Bilgi Bankası

On-Grid Ve Off-Grid Bağlantı

On grid  ve off grid bağlantı, güneş enerjisinden elektrik  elde edilen PV sistemlerde kullanılan bir bağlantı türüdür.  On Grid sistem, yalnızca elektrik şebekesi ile beraber  kullanılabilir. Şebekeye bağlı olan bir sistem dir.  Off Grid sistem, Şebeke dışı bir sistem dir; elektrik şebekesine bağlı değildir ve bu nedenle elektrik enerjisinin akülerde depolanmasını gerektirir.İki ayrı bağlantı yöntemini  yukarıda  giriş olarak çok kısaca bahsetmiş olduk gelin hep beraber bu iki ayrı bağlantı yöntemini aşağıda yazmış olduğumuz başlıklar ile  daha detaylı olarak açıklayalım.


On Grid Bağlantı

 Şebeke içi güneş enerjisi sistemi,  merkezi elektrik  şebekesine bağlı olan  ve güneş panellerinden elektrik üreten  sistem dir.  Fotovoltaik Sistemler  ile üretilen elektriğin, üretildiği anda kullanılan ve  hiçbir ilave depolama (akü-batarya vb.) ara birimi bulunmadığından dolayı  ihtiyacınızdan fazla üretilen enerjiyi anında şebekeye aktaran Şebekeye bağlı (On-Grid) Sistemler olarak adlandırılmaktadır. Şebeke bağlantılı sistemler, yüksek güçte-santral (GES) boyutunda kurulabileceği gibi konut ihtiyaçlarını karşılamak için daha düşük  güçlü kurulumlar da gerçekleştirilebilir.


On-Grid Bağlantının Avantajı 

Evinizin Çatısına veya cephelerine kurmuş olduğunuz güneş panelleri,  sizin şebekeden elektrik kullanımını azaltarak elektrik faturanızı büyük ölçüde azaltacaktır. Şebekeye bağlı bu sistem ile fazla üretmiş olduğunuz yada kullanmadığınız elektrik enerjisini çift yönlü elektrik sayacı kullanarak dağıtım  şirketlerine satabilirsiniz. Kurmuş olduğunuz bu sistem ile kendinize yeni bir gelir kapısı sağlayabilirsiniz.

Off-Grid Bağlantı 

Fotovoltaik sistemlerin merkezi şebekeye bağlı olmayan ve bu nedenle üretilmiş olan elektrik enerjisini depolama ihtiyacı duyan sistemdir. Şebekeden bağımsız sistemler şebekeye bağlı sistemlerden çok daha karmaşıktır.

Kullanımı şebeke dışı güneş sistemleri (Off Grid), hiç şebeke hattı bulunmayan yada şebeke hattına bağlanmanın ekonomik olmadığı , yayla-dağ evleri ve kırsal bölgelerde  orta ve düşük güçlü  enerji talebini  karşılamak için kesinlikle mükemmeldir. Şebeke dışı bu sistem elektrik enerjisinin  akülerde  depolanmasını gerektirir. Sisteme bağlı yükleri (klima, televizyon, lambalar vb.) karşılamak için yeterli akü kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlanmalıdır.

Yayla, dağ, köy evleri ve kırsal bölgelerde  yaşamak için, elektriğin ne zaman ve nasıl kullanılacağına ilişkin düzenlemeler  ve  elektrik tüketiminin evinizdeki kullanacağınız elektrikli aletlerin belirlenmesi ve enerji tüketiminin (kWh) yüksek ve minimumda olduğu  karanlık kış günleri, Güneşe maruz kalma, Konum  ve geceler için hesaplanması çok önemlidir. Off grid sistemi kurulacak evlerde enerji tasarruflu cihazların kullanımına dikkat etmeliyiz.


Off-Grid Sistemin 5 Ana Parçası 

Güneş Paneli 

Kullanacağınız güneş panelinin  büyüklüğü,  adeti  ve üretim yetenekleri bölgenizdeki mevcut güneş ışığının miktarına , kullanılabilir  alanına  ve enerji tüketimi ihtiyacınıza  bağlı olarak ihtiyacınız olacak güneş  panellerinin  türünü ve miktarını etkileyebilir.

Güneş Pilleri(Akü) 

Evinizin güneş battıktan sonra da çalışmaya devam edebilmesi  için (akü-batarya vb.) depolama elemanlarına ihtiyaç olacaktır. Bir güneş invertörü, güneş enerjisinden elektrik üretiminde en önemli unsurlarından biridir. Güneş panellerinin üretmiş olduğu doğru akımı  (DC) evlerinizdeki televizyon, klima, lamba ve buzdolabı gibi AC akımda çalışan  cihazlarınızı çalıştırmak için doğru akım  çıkışını alternatif  (220 Volt) akıma dönüştürür. Uzun ömürlü güneş enerjisi sistemleri, yüksek kaliteli bir invertör gerektirir.

Solar Şarj Kontrol Cihazı 

Şarj kontrol cihazı ,  güneş panellerinden gelen elektrik akımını  uygun şekilde yöneterek  akü ve güneş pillerini  şarj eden  ve  güneş pillerinin aşırı şarj edilmesini ve aşırı deşarj olmasını önleyen bir cihazdır.  Solar şarj kontrol cihazı güneş panelinden gelen elektrik akımına  ve toplam güneş paneli gücüne göre seçilmelidir.

Alternatif Enerji Kaynağı 

Sisteminiz için yedek alternatif bir enerji kaynağı olarak bir jeneratör bulundurmanız faydalı olabilir. özellikle güneş enerjisi üretimi en düşük olduğu zaman, kışın derinliklerinde kullanışlı olabilir.

Evler İçin Avantajları 

Belirli bir günde evler için Off Grid güneş enerjisi sistemlerine sahip olmanın bir çok yararı vardır , çünkü özellikle bu sistemler, elektrik kesildiğinde ve herkesin elektriği olmadığında eviniz hala tam güce sahip olacak.Özetle, şebekesiz güneş enerji sistemi tasarımı, güneş ışığını evler için tümüyle kullanılabilir bir enerjiye dönüştürmesini sağlayarak temiz bir enerji kaynağına sahip olabilirsiniz.  Diğer yenilenebilir enerji kaynakları (rüzgar türbinleri, jeotermal enerji kaynakları ve diğerleri gibi) gibi karbon ayak izini en aza indirebilir.

·         Bu sistem elektrik maliyetlerinden tasarruf etmenize yardımcı olabilir.

·         Şebeke dışı güneş enerjisi sistemi tasarımı, daha sonra evler için yedek bir güç olarak kullanılacak enerji depolaması (piller gibi) görevi görebilir.


Evler İçin Dezavantajları 

·         Off Grid sistemin ilk kurulumu yüksek maliyet gerektirebilir. Şebeke elektriği tamamen kesilirse, güneşin ışınlarının olmadığı  zaman (akşam, bulutlu havalar) yedekleme gücü kaynağına ihtiyacınız olacaktır. Bir pil bankası veya jeneratör almak, güneş enerjisi maliyetlerinizi yükseltebilir.

·         Güneş enerjisinin depolanması sınırlıdır. Birkaç gün bulutlu hava verildiğinde, depolanmış elektrikten tükenebilir.

·         Şebeke dışında yaşadığınızda, evinizdeki enerji kullanımına dikkat etmek zorundasınız.

 

                            Ne Tür Bir Sisteme İhtiyacım Var ?

Bulunduğunuz duruma göre : 


1. DURUM: ’’Evimin ana şebekeye erişimi yok ve çocuklarımın gece ders çalışabilecekleri ışık için elektrik istiyorum.’’ Bu durumda, size geceleri kesintisiz kullanmak için akü gruplarıyla birlikte, şebekeden bağımsız inverter öneriyoruz. 


2. DURUM:’’Şebekeye erişimim var fakat pahalı olmasından dolayı, bu arada yedek güç sistemi de gereklidir, her zaman ona bağlı kalmak istemiyorum.’’ Bu durumda, Hibrid inverter öneriyoruz. Güneşli günlerde, PV den üretilen enerjiyi tüketeceksiniz. Bu inverter yedek güç için akülerle de bağlantılıdır. PV de aküleri şarj edecektir. Geceleri veya düşük PV gücünde, inverter içindeki güç kaynağını ana şebekeye değiştirecektir.



3. DURUM:’’Güneş enerjisi en yeşil çözümdür, güneş enerjisini günlük elektriğimi desteklemek için kullanmak istiyorum, bunun yanında, fazla güneş enerjisi ana şebekeyi besleyebilir.’’ Bu durumda, şebeke bağlantılı inverterleri öneriyoruz, çünkü PV gücünden şebeke gücüne geçişte daha verimli olabilmektedir (0.96 % - 0.99 %). Yoğunluğun yüksek olduğu saatlerde, inverter günlük elektrik ihtiyacı için solar DC gücünden AC şebeke gücüne geçecektir. Aynı zamanda, üretilen fazla güneş enerjisi yerel elektrik dağıtım şirketine / hatta geri verilebilir / satılabilir (yasal mevzuatlar dahilinde). Yoğunluğun düşük olduğu saatlerde, inverter güneş doğmadan önce uyku moduna geçecektir. Tüm bunlar kontrolü ve otomatik olarak gerçekleşir.



 Akıllı Sistem Nedir ?

Akıllı şebeke, üretici ve tüketici arasındaki iletişimin en kolay ve hızlı bir şekilde sağlanması amacıyla elektrik şebekelerinin izlenmesi ve kontrol edilmesidir. Bu sağlanırken elektriğin optimize ve güvenli bir şekilde dağıtılması önemlidir.


Daha önceleri dünyadaki dağıtılmış otomasyon sistemleri (DER/DOS) farklı diller konuşurdu. Artan ülkeler arası enerji pazarı ve entegrasyonu bu haberleşme yapıları arasında bir arayüz oluşturmayı zorunlu hale getirmiştir. Interoperability -birlikte çalışabilirlik- kavramı, farklı üreticilerin, farklı ürünlerinin alt yapı projeleri yatırımlarında marka 
bağımsız olarak birbirleriyle konuşabilmesi, veri değiş tokuşunu sorunsuz yapabilmesi için temel amaç olmuştur.




                                            Akıllı Enerji Sistemleri Neden Gerekli?


Akıllı enerji sistemleri, enerjiyi rüzgar,güneş ve biokütle gibi düşük karbonlu çözümlerden temin ederken, daha az kapasiteye ve yatırıma ihtiyaç duyar ve böylece, maliyeti baştan düşürerek, daha az atık oluşmasını ve daha az enerji tüketimini sağlar.


Akıllı Şebeke Nasıl Çalışır?

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranı, dolayısıyla dağınık enerji kaynaklarının kapsamı gittikçe artan bir önem arz etmekte olup, bu durum özellikle rüzgar, hidroelektrik ve solar uygulamalarında öne çıkmaktadır. Şebeke alt yapısı da bu gelişime ayak uydurabilmelidir. Büyük elektrik santrallerinden küçük üreticilere farklı çaptaki sistemler bu enerji pazarında rekabet içerisindeki yerini alabilir. Dağıtılmış enerji üretimi toplum ve bölgesel enerji şirketleri için yeni iş ortamları yaratmaktadır.
Bu sorumluluk içerisinde yeni zorluklar da karşımıza çıkmaktadır. Bu zorluklardan birisi, artan yükler ve genişletilmiş şebeke kullanımı içerisindeki dağınık ve/veya çevresel koşullara bağımlı enerji üretim alanlarının üretim kapasitesinin kestirilememesidir.


Tarımsal Sulama Sistemi 

Tarımsal Uygulamalar

Şebeke hatlarından uzak bölgelerdeki tarımsal arazilerin elektrik ihtiyacının karşılanması için kullanılan çözümlerden biri de güneş enerjili sistemlerdir. Tarımsal arazilerde sulama işlemi genellikle yer altı su kaynaklarına sondaj yöntemiyle yapılır. Açılan kuyuya sarkıtılan sulama
pompaları vasıtasıyla su yeraltından veya kuyudan çekilerek sulama kanallarına ulaştırılır.

Güneş Enerjili Tarımsal Uygulamalarda Kullanılan Ekipmanlar

Pompa, Güneş Paneli, Akü, İnverter, Şarj Regülatörü


Güneş Enerjili Tarımsal Sistemlerin Avantajları

- Sadece ilk yatırım maliyeti vardır.
- İşletme maliyeti hemen hemen sıfırdır (gerekli durumlardaki bakım maliyetleri hariç)
- Elektriksel kayıplar azdır.
- Montajı kolaydır.
- Şebekeye bağımlılık yoktur.
- İhtiyaca göre AC/DC elektrik üretebilme seçeneği vardır.

Ayrıca Hibe İle %50 Devlet Desteği Alabilirsiniz


Güneş Enerji Sektöründe Mahsuplaşma 


Güneş Enerjisi Sektörünün Beklediği Aylık Mahsuplaşma Düzenlemesi Yayımlandı


9 milyondan fazla bina stoku ile çatı üzeri güneş enerjisi potansiyeli en yüksek ülkelerden biri olan Türkiye’de yeni bir dönem başladı. Enerji tüketicilerinin aynı zamanda enerji yatırımcısı olmasının önünü açan aylık mahsuplaşma yönetmeliğini de içeren “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği” Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Resmi Gazete’de yayımlanarak 12 Mayıs 2019 tarihinde yürürlüğe girdi.


Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği ile güneş enerjisine dayalı üretim tesislerinin sadece çatı ve cephe uygulaması olarak gerçekleştirilebileceği belirlenirken işletmeler ya da vatandaşlar artık lisans alma ya da şirket kurma zorunluluğu olmadan daha fazla elektrik üretebilecek. Mesken aboneleri için 10kW, tüm işletmeler ve kamu kurumlarında 5 MW’ye kadar kurulacak enerjinin öz tüketim fazlasının satılabilmesinin önü açıldı.

Ülkemiz güneş enerjisi sektörünün son yıllarda yakaladığı bu hızlı gelişim süreci, Dünya Bankası ve Enerji İşleri Genel Müdürlüğü çatısı altında çalışmalarına hız katan mülga Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) tarafından başlatılan “Türkiye’de Çatı Kurulumlarının Değerlendirilmesi” çalışmaları ile 2017 yılında başladı. GÜNDER Ailesi olarak, tüm bu süreç boyunca gerek güneş enerjisi yatırımcılarını gerekse güneş enerjisi kullanıcısı ve dostlarını asla yalnız bırakmayan sayısız kurum, kuruluş ve sektör temsilcimize teşekkürlerimizi sunmak isteriz.

Çatı tipi uygulamaları etkin ve verimli kılacak olan mahsuplaşma süresinin aylık olarak belirlenmesi noktasında, başta değerli kurumlarımızın temsilcileri, sektör paydaşlarımız olmak üzere, asla umudunu yitirmeden sürecin tamamlanmasını bekleyen kamuoyu desteği var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih DÖNMEZ’in sonsuz desteği ve ilgisi, Bakanlığımızın çok değerli çalışanlarının kesintisiz çabaları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) tüm tarafların görüşlerine eşit şekilde yer verdiği titiz çalışmaları ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (TEDAŞ) uygulamayı kolaylaştıracak özverili desteği sonucunda bugünlere ulaştık. Bugünden sonra da güneş enerjisinin gücünün her geçen gün katlanarak artacağına olan inancımız tamdır.

Güneş Enerjisi Sektöründe Son Gelişmeler

Aylık mahsuplaşma uygulamasının önünü açan yönetmelik düzenlemesi ile güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yapabilecek atıl haldeki çatı, cephe gibi alanlar değerlendirilecek, üretim ve tüketim noktası aynı olmak şartıyla mevcut “Bağlantı Gücünü” aşmamak üzere, güneş ya da rüzgar santrali kurulabilecek.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı üretim faaliyeti gösteren tesisler için uygulanacak fiyat ve süreler ile yerli katkı ilavesine ilişkin kararda değişiklik yapan Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’nin 10 Mayıs 2019 tarihli sayısında yayımlandı. Lisanssız yönetmeliği için ön koşulları belirlemiş olan bu karar ile üretim tesislerinde kurulu güç üst sınırı 1 MW’den 5 MW’ye yükseltilerek üretilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi üretiminin EPDK tarafından ilan edilen kendi abone grubuna ait aktif elektrik enerjisi bedeli üzerinden ücretlendirileceği belirlendi.

Sanayi, ticarethane ve aydınlatma aboneleri için kurulan çatı ve cephe uygulamalı güneş enerjisi kaynaklı üretim tesisleri ile diğer yenilenebilir elektrik üretim tesislerine getirilen 1,000 MW’lik sınırın kaldırılması ile tarımsal sulama aboneleri ile içme suyu tesisleri ve atık artıma tesisleri ile birden fazla tüketim tesisinin ihtiyacını karşılamak üzere kamu kurumları tarafından kurulan çatı, cephe ve arazi uygulamalı yenilenebilir elektrik üretim tesisleri de uygulama kapsamına dahil edildi.

12 Mayıs 2019 tarihinde EPDK tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği ile lisanssız elektrik üretim tesisleriyle ilgili olarak özellikle güneş enerjisi sektörünün merakla beklediği “Aylık Mahsuplaşma” düzenlemesi hayata geçirildi. Düzenleme ile işletmeler ya da vatandaşlar lisans alma ya da şirket kurma zorunluluğu olmadan daha fazla elektrik üretebilecek. Mesken aboneleri için 10kW, tüm işletmeler ve kamu kurumlarında 5 MW’ye kadar kurulacak enerjinin öz tüketim fazlasının satılabilmesi imkanı getirildi.

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği ile güneş enerjisine dayalı üretim tesislerinin sadece çatı ve cephe uygulaması olarak gerçekleştirilebileceği belirlendi. Çağrı mektubu düzenlenen, bağlantı anlaşması imzalanan ya da geçici kabulü tamamlanarak işletmeye alınan çatı ve cephe uygulamalı elektrik üretim tesislerine ilişkin olarak, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 (altmış) gün içerisinde ilgililerce başvuruda bulunulması halinde, başvuruyu izleyen aydan itibaren belirlenen “Aylık Mahsuplaşma” hükümleri ile işlem yapılacak.



                                AYLIK MAHSUPLAŞMA UYGULAMASININ DETAYLARI


·         Lisanssız elektrik üretim tesisleriyle ilgili olarak özellikle güneş enerjisi sektörünün merakla beklediği aylık mahsuplaşma düzenlemesi ile artık gerçek veya tüzel kişilikler, lisans alma veya şirket kurma yükümlülüğü olmaksızın elektrik enerjisi üretebilecek, ihtiyaç fazlası üretimlerini şebekeye verebilecek ve şebekeye verilen elektrik enerjisi YEKDEM kapsamında değerlendirilecek. Yönetmeliğin aylık mahsuplaşma düzenlemesi ile güneş enerjisine dayalı üretim tesislerinin sadece çatı ve cephe uygulaması olarak gerçekleştirilebileceği kuralı getirildi. Yönetmelik ile çatı ve cephe tipi güneş enerjisi santrallerinin önü açılırken lisanslı üretim dışındaki arazi tipi güneş enerjisi santrallerinin artık lisanssız üretim için kullanılamayacağı belirlenmiş oldu.

·         Yönetmelik kapsamında kurulacak tesislerde üretim ve tüketim tesislerinin aynı dağıtım bölgesi içinde olması gerekecek.

·         Üretim tesisi fiili olarak üretim faaliyetine geçmeden önce ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi şebekeye verilemeyecek.

·         Şebekeye verilecek enerji ile şebekeden çekilen enerji, her ayın 6’ncı günü yapılacak hesaplamalarla aylık mahsuplaşmaya tabi olacak.

·         İlgili şebeke işletmecisi, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla yapılacak başvurular neticesinde bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu almaya hak kazanan ve üretimi ile tüketimi aynı ölçüm noktasında olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri için, üretilerek şebekeye verilen elektrik enerjisi miktarını bağlantı anlaşmasında belirlenen yere takılan sayaç verilerinden saatlik bazda tespit edecek.

·         İlgili şebeke işletmecisi, elde edilen saatlik verileri abone grupları ve kaynak bazında bir araya getirerek fatura dönemi bazında şebekeye verilen ve şebekeden çekilen elektrik enerjisi miktarını belirleyecek ve her ayın altıncı gününe kadar ilgili görevli tedarik şirketine bildirecek. Piyasa Yönetim Sistemi vasıtası ile her ay saatlik bazda, uzlaştırma işlemlerini düzenleyen ilgili mevzuat hükümlerinde uzlaştırmaya esas veriş-çekiş birimi konfigürasyonlarında yer alan sayaçların değerlerinin bildirilmesine ilişkin düzenlenmiş takvime uygun olarak bildirecek.

·         Geçici kabul alan ve işletmeye giren tesislerde bir ay içinde sistem kullanım anlaşması (SKA) imzalanması gerekecek.

·         Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapmak amacıyla ilgili şebeke işletmecisi ile bağlantı anlaşması ve sistem kullanım anlaşmasını imzalayan üreticilere, talep etmeleri halinde şebeke işletmecisi tarafından Üretim Kaynak Belgesi alabilecek. Aynı fatura dönemine ilişkin sadece bir kez Üretim Kaynak Belgesi verilecek.

·         YEKDEM mekanizmasına tabi tesislerde üretilen ihtiyaç fazlası elektrik için kendi abone grubundaki tek zamanlı aktif enerji bedeli tesis işletmeye alındıktan itibaren 10 yıl geçerli olacak. Kurulan üretim tesislerinde aylık mahsuplaşma sonucunda şebekeye enerji verilmesi halinde, söz konusu enerji miktarı ilgili mevzuat uyarınca YEKDEM kapsamında değerlendirilecek. Ancak bu enerjinin görevli tedarik şirketi tarafından üretilerek sisteme verilmiş olduğu kabul edilecek ve bu enerji ile ilgili olarak piyasa işletmecisi ve görevli tedarik şirketi tarafından herhangi bir ödeme yapılamayacak. Bu kapsamda sisteme verilen enerji YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınacak.

·         Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ve işletilen üretim tesislerinde aylık mahsuplaşma sonucunda her fatura döneminde şebekeye verilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi görevli tedarik şirketi tarafından, 10 yıl süreyle satın alınacak.

·         Görevli tedarik şirketi on yıl süre ile satın almakla yükümlü olduğu bu ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi için kaynak bazında toplayarak yapılacak ödemeyi belirleyecek ve ilgili fatura dönemi için piyasa işletmecisine bildireceği lisanssız üreticilere ödenecek toplam bedele (LÜYTOP) ekleyecek.

·         Görevli tedarik şirketleri piyasa işletmecisi tarafından kendilerine yapılan ödemeden, gerçekleştirdikleri ihtiyaç fazlası elektrik üretimi için hesaplanan tutarı üreticilere kendilerine ödeme yapılan ayı takip eden ayın beşinci gününe kadar ödeyecek. Üreticiler tarafından sistemden alınan elektrik miktarının şebekeye verilenden daha yüksek olması halinde ise aradaki fark üreticiler tarafından kendilerine ödeme yapılan ayı izleyen ayın beşinci gününe kadar tedarikçilere ödenecek.


Daha Detaylı Bilgi İçin Yıldız Teknik Üniversitesi Ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Ortak      Hazırladığı Sunumu İzleyebilirsiniz    :)

https://recturkey.files.wordpress.com/2017/08/02-01_ozanerdinc_yenilenebilirenerjiakillisebekelerenerjiverimliligi.pdf